2007. december 30., vasárnap

ARDBEG 10 YEARS



A maláta whisky rajongók körében manapság az egyik, ha nem a legnépszerűbb lepárló az Ardbeg.

Az Ardbeg sikere az Islay szigetén készített whisky-k hagyományos, tőzeges szárítási eljárásának tudható be. Ez az elljárás adja az Islay Whiskynek az erős füstös ízt. Az Ardbeg argyll-i üzemében gyártott maláta whisky az első számú párlat a rajongókaon túl a független palackozók árlistáin és a kevert whisky gyártók keverő edényeiben is.

A 10 éves Ardbeg úgynevezett nem hűtött szűrési eljárással (NON CHILL FILTERED) palackozott whisky, ami azt jelenti, hogy az italban számos olyan - az ízek szempontjából lényeges - alkotó elem benne marad, ami a hűtött szűrés esetén elveszne. Ugyanakkor ez az eljárás az oka annak, hogy ha az ilyen whiskyhez jeget adunk, ezek az akotóelemek kiválnak az italból és a pohár alján megjelenik egy zavaros 'valami'. Ez nem hiba, ez maga az ital, annak szerves része.

Nincsenek megjegyzések: