2007. december 21., péntek

A kanadai whisky



Nemhiába vágtak bele a kanadaiak is a whiskykészítésbe: a rozs és a gabona millió tonna számra ontja a termést. A helyi szeszipar megalapítójaként Hiram Walkert jelöli meg a whiskytörténelem. Bár csak névrokonság van a skót Walker családdal, de úgy látszik ez a név szerencsét hoz a lepárlók számára. Az Egyesült Államokban bevezetett szesztilalomban óriási üzleti lehetőség rejtőzött, amit egy Bronffman nevű kereskedő tudott kihasználni. Összes tőkéjét befektetve, némi hitellel megtámogatva óriási gabona- és whiskykészleteket vásárolt fel, az egészből whiskyt készített, amit hordókban érlelt. A szesztilalom feloldása után Amerika szomjazta a whiskyt, de nem állt rendelkezésre érlelt készlet. Elsősorban Kanadából, Írországból és természetesen Skóciából jutottak hozzá az áhított párlathoz. Ekkoriban szállították a világ legnagyobb whiskey rakományát is, ami több száz méter hosszú vasúti szerelvényt igényelt. Bronffman úr üzleti kockázata busásan megtérült és hamarosan a világ fontos szeszipari vállalkozásává emelte cégét, a Seagram-et. Az amerikai ízléshez közel álló kanadai whiskey főként rozsból, vagy kukoricából és búzából készül, melyet toronylepárlókon igen semlegessé, könnyen ihatóvá desztillálnak.

Nincsenek megjegyzések: