2007. december 21., péntek

A whisky fajták csoportosítása

A világnak már nagyon sok whisky félét sikerült már megismernie, így majdhogynem kifogyhatatlan a rendelkezésre álló kollekció. A négy fő fajta a skót whisky, az ír whisky, az amerikai whiskey, és a kanadai whisky. Azzaz a létező fajtákat ezekbe a meglévő csoportokba oszthatjuk be. A legmarkánsabb a skót whisky, amely erős, füstös ízét a tőzeg füstjétől kapja. A skótok eredetileg malátázott árpából készítették a whiskyt, és csak később lágyították a kukorica alapú grain whiskyvel.(Ebből lett a scotch.) Az írek az árpán kívül rozst, búzát, sőt zabot is használnak whisky alapul, és a zamatot itt a hordós érlelés adja. Az amerikaiak két whiskey-félével is dicsekedhetnek: a bourbon kukorica alapú, és égetett hordóban érlelik, a rye viszont rozs alapú, és fűszeresebb ízű fajta. Létezik a blended whiskey is, amely kevert, vagy higított whiskeyt jelent. A kanadai whisky is egyfajta keverék, hiszen kukorica, rozs, és búza keverékéből párolják le, de ennek ellenére szintén rye-nak nevezik.

Nincsenek megjegyzések: