2007. december 21., péntek

A Ballantine's története

Az 1830-as évek környékén történt, hogy egy szorgalmas és igyekvő fiatalember vegyeskereskedést nyitott Edinburgh-ban. A szerény kezdet azonban csak első lépcsőnek bizonyult, a kibővült üzlet profilja néhány év múltán megváltozott, finom borok és whiskyk foglalták el a polcokat. Az ifjú George Ballantine eltökélte, hogy a minőségre helyezi a hangsúlyt. A század végére a cég elérte, hogy neve már egyet jelentett a kiemelkedő minőséggel. Mint a szép mesékben: a szorgos ifjú elnyeri méltó jutalmát, ugyanis munkásságát a királyi család kitüntetéssel ismerte el. A cég különösen híressé vált terméke a Ballantine's Finest Scotch Whisky. A whisky mint ital múltjában nemigen kell kutakodni, hiszen közismert, hogy mi minden vezet a sikerhez. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kiindulásul szolgáló árpa termőhelye, a hely klímája, a maláta előállításakor használt kristálytiszta forrásvíz és a természetes folyamat mind-mind hozzátesznek egy vonásnyit a majdani párlat ízéhez. Éppen ezért a skót whiskyk legtöbbje házasított, kevert (blended), már csak azért is, mert a különféle ízjegyeket hordozó alap-párlatok (uralt whiskyk) egymással kiegészülve el tudják simítani a túl markáns ízeket, illatokat. A márkanév alatt különböző kategóriákba sorolható évjáratok találhatók: a prémium csoportba tartozó Ballantine's Finest, a de luxe 12 éves érlelésű Gold Seal és a szuper prémium 17, 21 és 30 éves változat, továbbá a 18 éves Founders Keserve. A Ballantine's Finest nem véletlenül lett Európa piacvezető whiskyje. Illata friss és tiszta. Bár hagyományosan tőzegfüstön szárított malátákból készül, a füstillat nem uralkodik a többi illatösszetevőn. Ízében egyszerre érezhető az erjesztett maláta enyhe édessége, mégis megmarad száraz, de bársonyos ízű italnak. A Ballantine's Gold Seal változat őrzi csomagolásában a Ballantine's whiskyk valamennyi eddig ismert jegyét. Maga az ital minden elemében érettebb, ugyanis olyan válogatott maláta- és gabonawhiskykből készül, amelyek maguk is átestek már minimum 12 évi tölgyhordós érlelésen. Ettől íze még összetettebb, utóíze is egyszerre többféle ízjegyet hordoz: a hanga, a méz és nyomokban a tölgyfahordó illatát idézi fel.


Nincsenek megjegyzések: