2007. december 21., péntek

Az Amerikai Whiskey története


Az amerikai whiskyk nagy és nehezen áttekinthető családot alkotnak.

Bourbon: USA-ban az 1936 óta érvényben lévő Szövetségi Szeszesital Törvény pontosan körülírja, hogy legalább 51% kukoricát tartalmazó, legalább két évig, elszenesített tölgyfahordókban érlelt, ráadásul Kentucky állam bizonyos részein párolt whiskeyt lehet bourbonnek nevezni. Legelterjedtebb márkák: Early Times, Wild Turkey, Jim Beam, Four Roses, Market's Mark
Tennesse: csak Tenessee államban készítik, jellegzetességét az adja, hogy faszénen szűrik át.
Legelterjedtebb márkák: Jack Daniel's, Goerge Dickel
Rye: jellemzően rozsból főzik (min. 51%), és íze fűszeresebb mint a Bourboné.
Legelterjedtebb márkák: Rip van Winkle Rye, Jim Bim Rye, Old Overholt Rye, Wild Turkey Rye
Blended: különböző féle, fajta whiskeyk és semleges szesz keveréke, melyben akár 70-80 alkotóelem is lehet. Könnyű, nem túl jellegzetes whisky.
Legelterjedtebb márkák: Seagram's 7 Crown, Calvert extra, Mount Vernon

Az Egyesült Államokban az ital gyártása a XVIII. századig nyúlik vissza, azelőtt a legfontosabb ital a barna rum volt. Az angol és ír telepesek az óvilágból hozták magukkal saját whiskyjüket, majd elindították azt a fejlődési folyamatot, melynek következtében ez az ital mára Amerika nemzeti italává vált. Az első whiskyk még európai mintára malátázott árpából és rozsból készültek, majd később a desztillálók egy csoportja Bourbon megyében, Kentuckyban tisztán búzawhiskyt kezdtek gyártani, és rövid időn belül a kentucky bourbon jó úton haladt afelé, hogy elfoglalja helyét a világ vezető pálinkáinak körében.

Nincsenek megjegyzések: