2007. december 21., péntek

A Skót Whisky története


















A többi gabonapárlathoz hasonlóan a whisky is igen hosszú múltra tekint vissza. Már a régi kelták is mesterien értettek a lepárláshoz, ám a folyamat eredményét az „uisge beatha
”, azaz az élet vize névvel illették. Kezdetben a skóciai pásztorok itala volt, de ők érlelés nélkül, „fehér” állapotban itták. Később engedélyeket adtak ki a whiskyfőzésre orvosoknak és patikusoknak. Ezek a korai termékek kétségkívül füvek és bogyók egyvelegei voltak; nem a mai ismert tiszta gabonaszeszek, és mint minden pálinkát ezt is elsősorban gyógyászati hatása miatt értékelték. Az évszázadok során tökéletesedett a technika, a whisky pedig elválaszthatatlan része lett a skót kultúrának és szokásoknak. Mielőtt Anglia és Skócia politikailag egyesült 1707-ben, és létrejött Nagy-Britannia, a Scotchot még alig ismerték Angliában; a gin volt a nemzeti ital a határtól délre. Anglia ekkor még adóztatta a whiskyfőzést, de mivel a lepárlók áttelepültek Skóciába, így itt is bevezették az adóztatást. Ez igen súlyos terheket rótt a főzdékre, ezért a nagyüzemeket bezárták, viszont a Scotch előállítása folytatódott az illegális kis zugfőzdékben. A kormány se minőségre, se mennyiségre nem tudta ellenőrizni a whiskyfőzést, így 1823-ban csökkentette az adókat, és újabb engedélyeket bocsátott ki. A folyamatos desztillálás Robert Stein örökségével köszöntött be, ő találta fel az oszlopos üst alapváltozatát 1826-ban. Skóciát hagyományosan annak az íznek a gazdagsága és mélysége jellemezte, mely minden kisüstitermék sajátja, mégis az új módszer tette lehetővé egy jóval kommerszebb, könnyebb ital előállítását. A XIX. század végére széles körben elterjedt az a szokás, hogy valódi malt whiskyt kevernek malátázatlan árpából folyamatos desztillálással készített gabonaszesszel. Az ilyen típusú italokat ismerhették meg először az európai polgárok. A XX. század elején pedig parlamenti szakbizottságot állítottak fel a Scotch előállítás paramétereinek meghatározására: mi legyen a párlás módszere, földrajzi helye, a keverés szabálya, minimális érlelési ideje, stb…

Nincsenek megjegyzések: